Je huis verkoopklaar maken in zes stappen
Je huis verkoopklaar maken kan enorm bijdragen aan een snelle verkoop en een goede verkoopprijs. Zonde om te laten liggen! Want de huizenprijzen lijken weliswaar sky high… sommige woningen staan toch wat langer te koop en dat geeft potentiële kopers het idee dat er flink wat van de prijs af kan. Dus de gouden tip in om die snelle verkoop te bevorderen? Geef je huis een kleine opknapbeurt. In zes stappen is je huis ineens toch die 10.000 euro extra waard. Zonder gezeur!
Stap 1: Kritisch kijken
De eerste stap is een kritische blik. Zelf ben je gewend aan die lekkende kraan, die achterdeur die zonder flinke dreun niet dicht blijft zitten en die douchewand die je iets moet optillen voordat je naar binnen kan stappen. Bedenk dat je koper al die handigheidjes niet kent en wel overal aan zit. Niet zichtbaar betekent niet dat anderen het ook niet ontdekken.
Stap 2: Vraag hulp
Zie je het zelf niet meer, al die losse plintjes, dat latjesplafond of die loeiende CV-ketel? Vraag dan iemand anders door je huis te lopen en te zeggen wat ze vies, lelijk of storend vinden. Loop zelf mee, houd je mond en noteer alles zodat je het kunt (laten) verhelpen. Vergeet niet je kritische kijker te trakteren en te bedanken voor deze geweldige dienst!
Stap 3: Hanteer de kwast
Slecht schilderwerk is één van de grootste stoorzenders. Net zoals je er zelf tegenaan hikt om het te verhelpen, wordt de potentiële koper er ook niet blij van. Huur er even een schilder voor in. En als je toch die kozijnen doet, check dan ook even of de trap misschien een laagje hoogglans verf kan gebruiken. Staat zoveel frisser dan die oude vloerbedekking en is vaak de eerste indruk als je de voordeur instapt, of op de overloop komt.
Stap 4: Kies voor een sopje
Een klein sopje zal niet helpen, maar een flinke schrobbeurt van de boeidelen en daklijsten nadat je de dakgoot even hebt leeggehaald: moet je zien hoe een woning daarvan opknapt. Zelf niet in staat om dat te doen? Denk aan de klusjesman, of beloof de buurman een appeltaart en koffie als hij het doet. Kan hij meteen zijn eigen huis meenemen, als de ladder toch uit de schuur is!
Stap 5: Pak de schroevendraaier
Nog zo’n voor de hand liggende opknapronde; schroef alles vast wat los zit. De keuken kan weer járen mee als je de keukenkastjes recht hangt. De stopcontacten? Even schoonmaken en vastschroeven, en dan meteen op die plinten letten. Trapleuning? Niks zo eng als een trapleuning waar je vooral niet op moet leunen… Vastschroeven dus, daar geniet je zelf de komende weken ook nog van.
Stap 6: Maaien en snoeien
En dan de tuin. Natuurlijk heeft iedereen een andere smaak. Maar wat we allemaal willen: een fijne tuin voor onze eigen wensen. Zorg dus dat de huidige aanblik dat droombeeld niet verstoort. Veeg het tuinpad, maai het gras en knip die overhangende takken weg. Onkruid bij de vuilcontainer? Dat maakt er meteen een vies hoekje van. En weghalen is zo gebeurd! En heb je een achterom? Check dan ook even of je bij regenachtig weer nog droog langs de heg kunt lopen. Misschien kom jij er nooit, maar je potentiële koper ongetwijfeld wel.
Stap 7: Vertrouw op je makelaar
Tot slot, eentje die ik tóch genoemd wil hebben. Veel mensen willen tegenwoordig zelf de rondleidingen doen. Zij kennen hun huis immers het beste. Maar juist in een huis met die kleine onvolkomenheden, is de verkopende partij geneigd om zich voor al die kleine mankementen te excuseren. Daardoor leg je juist extra nadruk op de negatieve punten. Beter: vertrouw op je makelaar. Hij of zij kan veel beter inschatten met welke kwinkslag of serieuze klustip hij de kijkers gerust stelt dat het slechts kleine onvolkomenheden zijn. Maar ook dan geldt: de beste deal krijg je op een huis waar met liefde voor gezorgd is. Als je dat aan binnen- en buitenkant laat zien, is die laatste paar duizend euro op de financiering vaak ineens geen punt meer.
NB: heb je geen mensen in de buurt om als kritische kijker in te schakelen? Een goede makelaar doet dit natuurlijk óók. Bespreek het voordat hij de woning opneemt of taxeert.