Samen je 1e huis kopen? Dit wil je weten!

Zijn jullie toe aan het kopen van je eerste echt eigen huis samen? Dan wil je niet alleen weten dat je het goede huis koopt, maar ook dat je de zaken goed regelt. Regel je niets, dan zijn er tegenwoordig heel veel nieuwe wetten van kracht die ook heel nadelig kunnen uitpakken. Daarom: dit wil je weten! +

Eigenlijk  moet bovenaan dit artikel een grote waarschuwing staan. Die luidt: luister NIET naar je familie.

Uitleg: je ouders, ooms en tantes en oudere broers of zussen zijn waarschijnlijk getrouwd vóór 2018. En tot 2018 was de wetgeving over koophuizen en trouwen nog heel anders geregeld. 

Hoe zat het toen?

Als je trouwde, trouwde je in gemeenschap van goederen.  Al jullie bezittingen werden op een grote hoop gegooid en waren vanaf dat moment van jullie sámen, ook schulden en dus ook de woning. Tenzij je het ánders regelde, via de notaris.

Inmiddels, in 2019, is dat bijna andersom.

Tegenwoordig geldt dat iedereen die trouwt, automatisch een ‘beperkte gemeenschap van goederen’ aangaat. Wat je als single al hád, blijft van jou alleen, ook na je trouwen. Alleen de dingen die jullie vanaf de trouwdatum sámen kopen, of samen lenen, gaat jullie allebei aan.

En het huis?

Daarover beslis je samen en dat kan vergaande consequenties hebben voor het erfrecht, maar ook voor de belasting. Denk ook aan de meerwaarde die je opbouwt. Want een huis wordt in de regel meer waard over de komende jaren, en voor wie is dan de winst als je het in de toekomst zou verkopen?

Wat betekent dat?

Als jij al een eigen woning had en je kersverse man of vrouw komt bij jou wonen, dan staat de woning dus niet automatisch op jullie beider naam. Dat lijkt reuze handig, en helemaal geen reden om het te veranderen. ‘Hij’ betaalt de hypotheek en de woonlasten, ‘zij’ betaalt de boodschappen en dan is iedereen blij, ja toch?

Ja, dan is iedereen blij, totdat…

het toch fout gaat en jullie aankoersen op een echtscheiding. Dan wordt het heel erg vervelend. Dan heeft één iemand al die jaren de boodschappen betaald en daar zie je niets van terug. En de ander houdt het hele huis… ook als je inmiddels een prachtige verbouwing hebt uitgevoerd waardoor de waarde flink is gestegen.

Of stel dat één van jullie overlijdt?

Heb je dan geregeld dat de ander erfgenaam is, door een samenlevingscontract of door te trouwen? Een partner kan prima erfgenaam worden van jullie gezamenlijke woonhuis. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat zulke dingen op papier staan. Bij overlijden gaat het huis bijvoorbeeld naar de familie van de overledenen, en niet naar de partner, zelfs al wonen jullie al 20 jaar gezamenlijk in dat huis.

En als je jullie beiden uit een huurhuis komen, of het ouderlijk huis?

Dan liggen alle wegen nog open! Het punt is alleen: bijna al die wegen kosten flink geld. Het ja-woord regelt het meeste automatisch en zonder extra kosten… maar dat verpakken we doorgaans toch in een feestje wat dan wel weer een behoorlijke aanslag op jullie spaargeld wordt.

Kan het voordeliger?

Goedkoper lijkt het geregistreerd partnerschap, of een samenwooncontract. Dan kun je alles op maat regelen, maar omdat je alles wel via de notaris moet vastleggen, moet je daarvoor ook nog best veel extra kosten maken.

Heb je zelf al wel een vaag idee van hoe je dit het liefste zou willen?

Kom dan ook vast even praten met de makelaar. Ook wij weten veel van jullie rechten en plichten. De basisregels in relatie tot een koophuis, zodat jullie samen kunnen overleggen voordat je bij de notaris zit. Met zo’n vrijblijvende gesprek zie je misschien sneller door het bos de bomen weer. En stel dat er nu naast die bomen en juweel van een liefdeskasteeltje voor jullie staat? Dan kunnen we dáár ook direct voor jullie bemiddelen.