Vorige | Volgende

Foijingaweg 53 Kollumerpomp

Bewaar object
Deze woning is verkocht

Omschrijving

Uniek gelegen, een molenaars huisje naast een riet gedekte monumentale poldermolen, vrij gelegen in het Friese landschap met een eigen onverharde toegangsweg van ca. 400 meter. Een prachtige plek, waar je optimaal kan genieten van rust, ruimte, natuur en vergezichten.

BEZICHTIGINGEN ZIJN NIET MEER MOGELIJK

Ligging en omgeving:

De woning ligt ten noorden van het dorp Kollumerpomp, niet ver van het Nationaal Park Lauwersmeer, Elfstedenstad Dokkum en pittoreske dorpjes zoals Zoutkamp, Paesens-Moddergat en Kollum. Daarnaast zijn steden als Leeuwarden en Groningen prima aan te rijden.

Het Lauwersmeer biedt veel vormen van recreatie. Het is een prachtig gebied voor natuurliefhebbers, vogelaars, vissers, wandelaars, fietsers en diverse watersporten. De directe buurman is biologische schapenhouder met eigen gemaakte zuivelproducten zoals melk en kaas. De poldermolen is in het bezit van een monumenten stichting en hoort dus niet bij de woning.

De molenaarswoning:

De oude molenaarswoning ( oorspronkelijk bouwjaar 1847) is in 2008 volledig gerestaureerd, gebruik makend van zo veel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen. Binnenzijde is volledig voorzien van 10cm dikke Pavatex isolatie platen , waarop een dikke laag leem is aangebracht. De kozijnen zijn vervangen door hardhouten kozijnen met isolatieglas. Het dak is volledig vervangen door Unidek isolatieplaten, waarop de oude antieke dakpannen zijn teruggebracht.

Centraal in de woning staat de 700kg wegende betonnen houtkachel van de Friese kachelbouwer Tigchelaar, met ingebouwd CV systeem . Met deze lage temperatuur houtkachel wordt het huis moeiteloos verwarmd en wordt tevens warm tap water gemaakt en een wandverwarming aan de oostzijde van de woning aangestuurd. Het snoeihout rondom het huis en pad voorziet in de energie voorraad. Er is dus geen CV ketel op gas. Er is wel een gasaansluiting voor koken. Deze kan worden afgesloten indien voor elektrische koken wordt gekozen (voorziening hiervoor reeds aanwezig).

De schuur:

De oude schuur is in 2017 volledig vervangen door een kwaliteit die zich verhoud tot een permanente woning, volledig dubbel glas, hardhouten kozijnen, geïsoleerd dak en wanden. Kortom deze schuur kan als kleine woning worden gebruikt en kan eventueel middels een nog te ontwikkelen plan gekoppeld worden met de oude woning. In het onderhoudsvrije zinken dak is reeds een voorziening aangebracht voor een doorvoer , voor de afvoer van een houtkachel. Het dak van de schuur is deels op het zuiden gericht en kan worden voorzien van PV panelen. Hiermee wordt het huis weer een stuk meer zelfvoorzienend.

Septic tank:

In 2017 is de oude septic tank vervangen door een nieuwe kunststof variant. Deze is onderhoudsvrij. In de woning kan dus alleen gebruik worden gemaakt natuurlijke schoonmaakmiddelen, wat goed past bij het leven dicht bij de natuur.
Gebruiksrecht woning:
De woning is de afgelopen jaren gebruikt als tweede woning, zo ook door de huidige eigenaar. De woning mag ook worden gebruikt voor permanente bewoning en permanente verhuur. De woning kan op dit moment niet worden gebruikt voor recreatieve verhuur. Op dit moment is daar geen vergunning voor. Op korte termijn zal de gemeente Noardeast Fryslan komen met nieuwe regels hier omtrent.

De poldermolen:

De monumentale poldermolen, met de naam “ De Westermolen” is, gebouwd in 1845 en is in het bezit van “Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuw Kruisland”. Door de jaren heen heeft de molen diverse bouwkundige en bedrijfsmatige veranderingen ondergaan. In de zestiger jaren is de molen een tijdje buitengebruik geweest (overbodig). In 1988 is de molen volledig gerestaureerd en maalwaardig gemaakt. Hoewel het waterschap de bemaling van de polder nu op andere wijze verzorgd, kan de molen bij extreme regenval vrijwillig als ‘extra’ ingezet worden. De molen is op vrijdagmiddag of zaterdagmiddag te bezichtigen. (bron: molendatabase.nl/wikipedia)

Indeling:

Begane grond:

De entree aan de achterzijde van de woning geeft toegang tot een eenvoudige, doch knusse leefruimte, verdeeld in een zitkamer gedeelte en een eetkamer gedeelte met aansluitend een open keuken met diverse apparatuur. Centraal staat de hout gestookte kachel. Aan de voorzijde zijn openslaande deuren met toegang tot de tuin.
Naast de kamer is nog een berging.

Aan de noordzijde is een badkamer met toilet douche en was mogelijkheid.

Verdieping:

In de woonruimte staat een vaste trap naar de verdieping. De verdieping bestaat uit een zolder met mogelijkheid voor meerdere slaapplaatsen. Op de zolder staat ook de warmwater voorziening.

Buiten:

Rondom de woning ligt een beschutte natuur tuin met natuurlijke beplanting. Een mooie tuin voor vogels, vlinders, insecten etc.. Op diverse plekken, rondom de woning, zijn terrasjes en zitplekjes aangelegd. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende momenten van de dag in de zon, of in de schaduw te zitten, met wel of geen vrij uitzicht naar keuze.

Achter in de tuin staat een mooie ruime geïsoleerde schuur ( zie eerdere omschrijving).

Bijzonderheden:
- De molen is geen onderdeel van de woning, maar is nog wel af en toe in gebruik.
- Het beheer van het pad kan eventueel worden overgedragen aan de molenstichting.
- Op de woning heerst op dit moment geen zelf woonplicht
- Er is geen verplichting om je in te schrijven in het Gemeentelijk Basis Administratie (GBA)
- Er is op dit moment geen verordening in de gemeente die het hebben van een tweede woning verbied.
- Perceel oppervlak totaal 1558 m2 , waarvan 985 m2 toegangsweg
- Eenvoudig energie neutraal te maken
- De molenstichting heeft recht van overpad vanaf de openbare weg.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
eengezinswoning
Type woning
vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
tot 1906
In aanbouw
nee
Bouwperiode
tot 1906

Details

Ligging
landelijk gelegen, open ligging, vrij uitzicht
Permanente bewoning
ja
Daktype
zadeldak
Dakmateriaal
pannen

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
70 m²
Oppervlakte overige functies
3 m²
Perceel
1558 m²
Inhoud
274 m³

Indeling

Aantal kamers
2
Aantal slaapkamers
1
Aantal etages
2
Aantal badkamers
1
Badkamervoorzieningen
douche, toilet, wastafel
Keuken type
open keuken

Kadastrale gegevens

Kadastrale aanduiding
Burum A 1294
Oppervlakte
573 m²
Eigendomssituatie
volle eigendom
Kadastrale aanduiding
Burum A 1607
Oppervlakte
985 m²

Buitenruimte

Tuintype(n)
tuin rondom
Hoofdtuin achterom
nee

Garage

Garagesoorten
geen garage

Parkeergelegenheid

Faciliteit
op eigen terrein
Capaciteit parkeren
1

Schuur/berging

Soort
vrijstaand hout
Bekijk alle kenmerken

Alle foto's

Kaart Foijingaweg 53 Kollumerpomp

naar Foijingaweg 53 Kollumerpomp
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand

Deel dit object

Eén gesprek en u bent verkocht...