Eerst je oude huis verkopen? Vijf voordelen

Eerst je oude huis verkopen? Vijf voordelen

Eerst je oude huis verkopen? Vijf voordelen.

Het is en blijft lastig: moet je nu eerst je oude huis verkopen voordat je een nieuwe handtekening zet? Of kun je maar beter geen schepen achter je verbranden voordat je een nieuw dak boven je hoofd hebt?

Je huidige huis verkopen heeft een aantal voordelen. We zetten ze hier op een rijtje en verwijzen je graag naar de andere kant van het verhaal, zie de link onderaan dit artikel.

Meer zekerheid

Je eigen huis eerst verkopen geeft zekerheid. Financieel weet je precies wat er binnen komt… en wat dus je nieuwe budget is, voor het geval dat huis waar je verliefd op wordt toch nét iets boven je vooraf ingeschatte sommetje ligt…

Strakke planning

En het lijkt praktisch: je doet dingen één voor één en loopt niet het risico op dubbele woonlasten omdat je twee huizen tegelijk op je naam hebt staan.

Geen druk

Eerst verkopen geeft ook rust. Rust om in alle comfort af te wachten tot jullie huis verkocht wordt voor de vraagprijs: je hóeft immers niet weg.

Ook geschikt voor afgeloste woningen

Eerst het oude huis verkopen is ook raadzaam voor ouderen die hun huis al hebben afgelost en met de opbrengst een nieuw (en meestal kleiner) huis willen terugkopen, zonder hypotheek. Het geld voor de nieuwe aankoop is er immers pas als de oude woning daadwerkelijk is overgedragen en let op, zelfs dan zitten er nog een aantal dagen tussen voordat de notaris het geld heeft overgemaakt. In theorie is het mogelijk om toch geld te lenen, voor die korte overbrugging, maar dan maak je weer extra kosten voor notaris en taxatie en dat is eigenlijk zonde. Geduld wordt hier beloond.

Meer kansen

Heb je eerst je eigen huis verkocht? Dan sta je ook sterker in het volgende traject: de aankoop van een nieuwe woning. In sommige gevallen is het namelijk zo dat er alleen kijkers worden uitgenodigd die ook daadwerkelijk zaken kunnen doen: en dus hun eigen woning al verkocht hebben, met zekerheid.

Creatieve oplossing

Heb je er moeite mee om je woning nu al te verkopen, gewoon het idee al? Dan is er ook een creatieve oplossing. Die oplossing is dat je al wel vast gaan kijken naar een nieuwe woning. Maar ondertussen zorg je ervoor dat je oude woning al helemaal startklaar is voor de verkoop. Dus niet alleen keurig onderhouden, maar vooral ook het digitale stuk: verkoopprijs bepaald, foto’s gemaakt, tekst klaar. Zodra jullie bellen, staat de woning dus letterlijk binnen een paar seconden als TE KOOP op Facebook, Funda en mijn eigen website. Dat scheelt al gauw twee weken verwerkingstijd, en tegen de verkopers van de andere woning kun je ook zeggen: ‘kijk, we hebben 53 gegadigden en er komen zaterdag 18 mensen kijken’. Dat praat toch anders.

Eerst huren

En dan wás er altijd nog de optie om je oude huis te verkopen en dan tijdelijk even te huren. Maar helaas, huurwoningen zijn ook schaars. Zeker in de Corona-crisis. Kinderen konden niet meer even tijdelijk bivakkeren bij de ouders in huis. Recreatiewoningen waren eerst gesloten en daarna bezet doordat heel Nederland ineens in eigen land ging vakantie vieren. En de meeste verkopers weten dat hun lege woning snel wordt verkocht… er is ook geen enkele reden meer om tijdelijk te verhuren, je huis zal toch niet lang leegstaan.

Maak de afweging

Het afgelopen half jaar is er enorm veel beweging geweest in de huizenmarkt en het ziet er niet naar uit dat die situatie snel verandert. Soms moeten er drie of vier woningen allemaal verkocht worden om de doorstroom van precies die vier gezinnen te garanderen… allebei rond diezelfde datum. Er zijn zelfs al verkopen afgeketst omdat mensen het simpelweg niet rond kregen… met alle teleurstelling van dien.

Mijn mening is dan ook: verkoop inderdaad eerst je eigen woning. Of bereid het in elk geval tot in de puntjes voor. En nog beter: maak er maatwerk van. Bespreek met je makelaar de verkoopkansen van je huidige woning. Zorg dus dat je een eerlijke makelaar hebt die de zaken niet rooskleuriger maakt dan ze zijn, en die ook eerlijk durft te zeggen welke punten jullie nog dienen aan te pakken om het huis echt verkoopklaar te maken.

Nog een voordeel

Dat gesprek met die makelaar heeft nog een voordeel. Want makelaars praten veel en weten veel. En jullie huis zal het eerste niet zijn dat wordt verkocht aan mensen die pijlsnel hun eigen woningen hebben verkocht toen ze hoorden dat jullie huis op de markt zou komen. Dus praten loont.

Wil je toch liever eerst dat nieuwe dak boven je hoofd? Ook daar heb ik een artikel over: lees het hier voor een goede afweging als je nog twijfelt.