Eerst je nieuwe huis kopen of niet? Vijf voordelen
Eerst een nieuw dak boven je hoofd en dan pas je oude huis verkopen? Dat is logisch toch, in een markt waarin huizen vaak al verkocht worden voordat ze officieel op Funda staan? Dat zou je denken. Maar… dan zijn er wel een aantal punten om rekening mee te houden. Wij zetten ze op een rijtje, zodat je de goede afweging kunt maken.
Het grote voordeel
Het grote voordeel van eerst je nieuwe stekkie uitzoeken is dat je geen druk voelt. Je hoeft je huis – nog lang – niet uit, dus je kunt rustig zoeken naar je ideale huis en je hoeft ook niet gefrustreerd te raken als je een paar keer overboden wordt… of buiten het net vist.
Een mogelijk nadeel
Een mogelijk nadeel is dat je niet weet wat de oude woning gaat opbrengen. Natuurlijk heb je de taxatie, en de beoogde verkoopprijs. Maar stel dat je toch haast krijgt? Ga je dan toch zakken met je vraagprijs? En klopt jullie sommetje dan nog?
Schuiven met geld
Eerst kopen en dan pas verkopen brengt sowieso financiële rompslomp met zich mee. Tenzij je een hele grote sok onder je bed hebt liggen, zul je een overbruggingskrediet nodig hebben totdat je de overwaarde daadwerkelijk kunt verzilveren. Maar ja, dan moet je in de omstandigheden verkeren dat je bij de bank kunt aantonen dat je in staat bent om in elk geval zes tot twaalf maanden die dubbele maandlasten te betalen.
Belastingvoordeel
Sommige mensen wijzen dan meteen naar het Belastingvoordeel. Want dat is er. Als je tijdelijk twee woningen hebt, mag je namelijk de hypotheekrente van beide woningen aftrekken van je inkomstenbelasting. Dat geldt voor de eerste drie jaar en alleen als je huis ook daadwerkelijk te koop staat: het geldt dus niet voor mensen die een tweede woning kopen voor een studerende zoon of dochter.
Verhuren mag ook
Een andere optie is dat je inderdaad gewoon lekker je nieuwe huis koopt en je oude woning verhuurt. Let er dan wel op dat je verhuurt via de Leegstandswet, zodat je de huurders mag wegsturen zodra het huis verkocht is. Het risico is wel dat het huis niet zo netjes en opgeruimd erbij staat als je graag zou willen… waardoor de aantrekkelijkheid minder wordt. Maar dit is dus een typisch voorbeeld van maatwerk; een eerlijk gesprek met de makelaar kan een veel beter beeld geven van de voor- en nadelen voor deze woning, in deze straat en deze omstandigheden.
Wat is de conclusie?
De stelregel onder makelaars is: ‘doe altijd eerst datgene wat het lastigst is’. Is dat in jouw regio en jouw marktsegment het bemachtigen van een nieuwe woning? Dan doe je dat eerst.
Zit je in een segment waar het heel wat minder hard gaat met de huizen? Zorg dan dat je eerst je oude woning verkoopt.
En twijfel je sterk of zitten jullie niet op één lijn. Ga dat gesprek aan met je makelaar. Dat schept helderheid.