Wonen in Noordoost Friesland is hotter dan hot

Stel je de kaart voor van Noord-Nederland. Trek een rechte lijn omhoog vanuit de Culturele hoofdstad van 2018, Leeuwarden. Zwaai die denkbeeldige lijn dan naar boven naar rechts, dus van 12 tot 3 uur, reikend tot aan de Groningse grens. Dát is Noordoost Friesland. Een onbekend stuk voor mensen die de provincie minder goed kennen. Maar wel een prachtig stuk. En momenteel: hotter dan hot. Maar waarom?

Tien jaar geleden wilden de Randstedelingen alleen naar Friesland als ze op korte afstand van de A7 zaten, of vlakbij de Afsluitdijk. Het Bildt, van Harlingen tot de hele kuststrook rechts daarvan, was om die reden populair. Kleine dijkhuisjes op de Oudebildtdijk worden nog altijd volop bewoond door kunstenaars, creatieve ZZP’ers en online werkers uit de Randstad.

Maar niets blijft zoals het was.

  • Leeuwarden kreeg een ‘Haak’ in de snelweg waardoor het geen bottleneck meer is, maar een knooppunt van snelle verbindingen rondom de stad zelf.
  • Drachten en Heerenveen bouwen voortdurend aan werkgelegenheid in de A7-zone… waarbij het wonen ten Noorden van die A7 beduidend goedkoper is dan ten zuiden.
  • Via Burgum en Dokkum loopt nu de Centrale As naar Lauwersoog… een prachtige autoweg door het groen waardoor alle kleine dorpjes hun rustige karakter terugkregen en tegelijkertijd veel sneller bereikbaar zijn.

Maar wat maakt nu dat Friesland op dit moment echt hotter dan hot is?

In eerste instantie de rust en de ruimte. Makelaars roepen niet voor niets altijd: ‘locatie, locatie!’. Het huis kun je veranderen. De omgeving niet. En wil je echt rust, dan zul je dat buiten je eigen tuin in de Randstad veel moeilijker vinden dan hier in Friesland.

Wat ook meespeelt: de Corona-crisis. Eindelijk ontdekte al die managers en leidinggevenden dat er thuis óók effectief gewerkt wordt door hun medewerkers. En werknemers ervaren hoe fijn het is… als de eerste gewenning eenmaal is opgetreden. Minder reistijd… minder vervoer… minder stress en dus minder behoefte aan allerlei compensatie-aankopen om weer te ontspannen: in Friesland is het gewoon áltijd relaxed. En steeds meer mensen laten daar een rekensommetje op los en besluiten de boel om te draaien: wonen in de rust, en voor de hectiek af en toe de grote steden opzoeken.

Jonge stellen zijn steeds vaker minder plaatsgebonden. Ze vinden materieel bezit minder belangrijk en wisselen vaak van baan, werkplek of zijn ‘digital nomad’ die met hun laptop overal kunnen werken.

Gezinnen zoeken de rust en veiligheid voor hun kinderen. Spelen op straat, een grote tuin, en in het weekend gewoon een wandeling door de eigen omgeving, in plaats van met drommen tegelijk naar het strand, bos of pretpark. Recreatie legt het af tegen de rust van Friesland. En de kinderen? Die bloeien er van op!

Vijftigers: zij hebben de kinderen groot. Ze werken of studeren. Vliegen het hele land door, of de hele wereld over. Waar pa en ma wonen, is van ondergeschikt belang geworden. Dus kiezen pa en ma ervoor om de overwaarde op het grote gezinshuis te investeren in een kleinere woning in Friesland. Van het geld dat vrijkomt, worden elektrische fietsen gekocht, theaters bezocht en leuke weekendjes geboekt. Vijftigers van nu laten zich niet meer aan de ketting leggen door hun hypotheek maar genieten volop van het leven nu… terwijl ze klaar zijn voor de toekomst met meer rust en schone lucht.

En dan hebben we nog de zestig plussers. Een royaal pensioen is voor hen steeds minder vanzelfsprekend. Dus worden er keuzes gemaakt. Dat grote huis verruild voor wat kleiners. Wél mooi wonen. Een vriendelijke omgeving. Eventueel mooie golfbaan in de buurt. Friesland heeft er diverse!

Vroeger kwamen veel in Friesland geboren kinderen weer terug als zij zelf gezinnen gingen stichten. Nu doen ze dat nog, maar keren ook ouderen terug, Brabanders, Veluwe-bewoners, bijna-gepensioneerden en digital nomads vanuit de hele wereld. Het drijft de huizenmarkt hier op… maar dat houdt de boel ook lekker in beweging. Voor wie eens wil weten wat er in Friesland zoal op de markt komt: volg ons eens een poosje en laat u verrassen.